Wednesday, October 24, 2007

Kera, Ular, Tikus, Anjing dan Dinosaur.

Di Korea. Batu ini dipanggil 'Peanut Dinosaur'. Mungkinkah namanya di salah-eja?

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketKata 'host' kami, kalau pegang bahagian atas, nanti dapat anak lelaki. Pegang yang bawah, dapat anak perempuan. Saya tak pegang langsung.

Di Kluang, sehari sebelum Raya. Abang ipar beli juadah ini - nasi periuk kera- untuk berbuka. Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketYa, puan-puan, kalau periuk manusia dah hangus terbakar ke, kita boleh juga menggunakan periuk kera untuk tanak nasi.

Di kampung Yamtuan pada hari raya kedua.
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketUlar ni bersembunyi di celah-celah timbunan kayu api Omak. Ketika terusik, dia berbunyi macam anjing tersepit. Memang Yamtuan dengan iparnya mula-mula tu ingatkan ada anjing dalam longgok kayu api tu. Kalau ular boleh buat Yamtuan lompat jauh, anjing boleh buat dia lompat halangan sambil berlari. Di Kampung Talang, ular species ni dikenali sebagai Ular Tikus. Mungkin lepas ni ia akan dipanggil Ular Anjing.

9 Comments:

Blogger Mohd Dzahier said...

Ood,

been to Korea 5 times and never seen this Peanut.. wow..why u don't touch? anyway.

Nasi Periuk Kera? sedap ke? Asked Abg Mie, benda tu kat Tambun Tulang takde ke? Kim salam to him.

Snake? Not only Yam Tuan, I cam do JAckie Chan kalau terkejut.

11:28 PM  
Blogger anasalwa said...

Ood,
Jangan kan macam peanut. bayang peanut pun tak nampak. Kut, kut macam lagu Di Wajah Mu Ku Lihat Bulan, bila tengok peanut nampak takpinat.
Semasa keluarga saya berpindah ke Taiping 39 tahun dulu, aruah Mak selalu buat ketupat pulut dalam periuk kera,cicah dengan sambal kelapa. Sekarang tempat yang banyak periuk kera tu dah jadi kawawan perumahan.

3:39 AM  
Anonymous kna said...

Dear ood,

Kesian kera2 kat hutan tu kena ambik periuk dia org buat ketupat.

Cerita ular bunyi mcm anjing ni boleh hantar Mestika.

Rgds,

7:39 PM  
Blogger Hjh Esah Jolie said...

Ular bunyi mcm anjing? Kek Kampung Talang? Tak ponah donga lah....sure takut gila tu

8:21 AM  
Blogger dith said...

Ood,

Waa...Ood has gone graphic eh, hehe..banyak gambaq yg hang post mcm tak caya. Tapi masih tunggu gambag muka hang, hehe

P.s. Omak Yamtuan masak pakai kayu api lagi kaa?

Hope not too late to wish you Selamat Hari Raya!

2:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

tumpang lalu ood

dear dith,
check out ood's entry "Aku dan Kenangan". yang pakai baju kurung putih bunga merah tu lah our famous ood. & i'm sure you can guess siape the handsome guy on her left.

7:38 PM  
Blogger OOD said...

aaah mohd dzahir brudder,

must know where to know. I dowan to touch because i dont know whether it is peanut the size of dinosaur or a type of dinosaur called peanut. Peanut dinosaur ka dinosaur peanut ka? Jijik akak!

nasi periuk kera tu, i look-see onni, tak rasa pon. Weird.

Yamtuan takut anjing more than he does ular. Ular bunyi macam anjing? Do your maths.

anasalwa,
oh... nasi periuk kera is also known in Taiping, since 39 years ago? Cemana nak tutup periuk kalau masak dalam periuk kera? And all the enzymes in the periuk? Will make the rice tastes better ke?

Bro kna,
i know! I agree!
Hantar mestika? Sure! I remember the days when Matika could be used in preparation for Kertas Am STPM. I thought it was ilmiah, informative and a good read then. Now so tabloid!
But behold, if you see awek-cun-ghope-Maria-Sharapova in it describing the horrors of ular anjing, must be me. Hehehe..

Hjh Esah Jolie,
bilo waghih jaghi ular mengaummmm di kampung talang, musti tokojut lah. Omak aiii kato yamtuan seghayo melompek tikam.

Dr House,
hehehe... camera phone onni!
Omak masak pakai dapur gas, tatapaya, kalu anak2 dia semua balik, kono masak pakai kawah. Time raya tu, buat kuih tolu, pakai kayuapi pakai sabut segala. Kuih baulu aka tolu tu pon pakai tolu ayam kampung. Hilang akal masa makan! Boleh lupa asal usul.

anonymous,
wuih konfidennya! hehehe... ye lah tu?

1:01 AM  
Blogger OOD said...

This comment has been removed by the author.

1:02 AM  
Blogger anasalwa said...

eehh...eehhh Ood,
di pendekkan cerita tentang periuk kera, kira-kira beginilah:
stuffed glutinous rice in periuk kera.
Ada periuk kera kecil sekecil ibu jari, ada yang besar, sebesar 5x ibu jari. Lebih kurang gitulah.

6:05 PM  

Post a Comment

<< Home