Monday, February 16, 2009

Semalam di Terengganu

Semalam, ke Terengganu lagi memenuhi jemputan satu universiti di sana. Majlis pagi, dalam pukul 12 tu dah selesai dah pun. Flight balik pukul 4 (sengaja!). Masa ada banyak untuk dibuang-buang. Universiti yang molek budi bahasanya tu pulak pelawa kami ke Pasar Payang. Tak sopan pulak kalau menolak, jadi dengan begitu terpaksa, menerima pelawaan mereka.

Pergi Pasar Payang.

Jadi mabuk kaing. Nasib baiklah kad ATM tertinggal dan cash pon tak banyak, jadi mabuk tu terkawal lah jugak (dah nak balik baru tau yang kad kredit dterima, cisss, terlepas peluang membuat hutang).

Beli kaing batik sarung untuk Dot dan jubah kaler greeng untuk Omak.

Beli krepok lekor dua batang, asam jawa dan sagun untuk Sun dan abah eh.

Kenderaan rasmi universiti jemput kami selepas 2 jam kami dilepaskan ke Pasar Payang dan teruh hantar ke airport. Cantik sungguh airport Sultan Mahmud. Sangat Melayu rekabentuknya macam muzium budaya. Cantik. Airport macam gini punya cantik pon ada orang yang sanggup drive 8 jam dari KL ke KT. Tak masuk akal.

Macam biasa, lalu pemeriksaan polis untuk ke terminal.

Dan macam biasa, lalu mesin tu, dia pegi ’beep beep’. Gara-gara underwire.

Macam biasa juga, polis perempuan memulakan kerja body search.

Dalam dia pegang dan tepuk-tepuk badan atas bawah (dalam hati dia mesti cakap, kuuuuuusemangat) tu, dia bersuara, ’bau lipas’.

Umangg ai, dah lah dua jam duduk pasar payang, last mandi pagi tadi pukul 5.30, tak heran lah kalau badan dah berbau hingga langit petala teratas. Tapi bau lipas? Dan kok iya pon, tak payah lah cakap. Mentang-mentang lah kau polis, bawak pistol, ikut sedap mulut je nak kata orang bau lipas?

’hah?’ saya tak berselindung lah menyatakan ke’terkejutan’ atas keceluparan polis tu.

’ye ke?’ tanya lagi, bagi dia can. Nak kata, kata depan-depan. Ini cucu Laksamana Bentan lah, sanggup bertikam-tikam demi maruah. Ini kepalo ayah kau, ini kepalo ayah den, kok berani pijak, rembat kito.

’iya lah, boarding pass.’ Polis wanita berpistol menegaskan lagi.

Oh.... boarding pass, ingatkan saya bau lipas.

14 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Oood,

I was in Ganu with the family on Sat,Sun n Sunday since I had an appointment in one of the U in KT.Wifey and I went to Pasar Payang too and ...... ;-P

You were lucky that you went on a flight.It took us 7 hours of driving.

The kids enjoyed listening to the local slang and then tried to talk to each other in Ganu speak.Hehehehe!!!


Rgds,

KNA

10:01 PM  
Blogger Desert Rose said...

Sista,

Tu la kan tah sape la yg begitu tegar dan kental drive pegi Teganu ari tu ye.....

Ha ha ha tabbaik tau akak mempersendakang 'local tongue' minah tuh...

10:53 PM  
Blogger OOD said...

Bro KNA,

i wonder which U you went to, could it be the same U as my U, you?
(i am such a poetm what can i say..)

when we were there the last time, i heard the local folks whispering that we were 'orang luar'. Could it be our slang that was took our disguise off? Kawang tak reti Gganuspeak!

tell your kids, tabbaik tau, nanti Desert Rose marah, hehehe.

Desert Rose,
takdok maing-maing!
betul2 ingat dia mengata kita. Bau lipas, kalau kata bau ubat gegat takpe lagi.

1:30 AM  
Blogger tajudin said...

ishhh kira OK le dia cakap bau lipas, patut cakap thank you.

kalau dia cakap bau *tuut*, lagi teruk you....

*tuut* - dipotong oleh pemilik blog

8:26 PM  
Blogger Desert Rose said...

Kak OOD,

Ha, ha, ha. I was defending my 'originally made in Tganu abang Ipar'....dia slalu bloghopping.

Walhal I lah hantu yg slalu gelak kat slang kaum kerabat dia.

Mak dia slalu tanya I

'Mu dok wat gape lening?' first time dulu I blurrr tahap gaban, after 2 times of 'I beg ur pardon" pun i tak gak paham2, i terpaksa angkat tipon , buat2 cakap, mcm gila kan? Padahal tadak bunyi pong ha ha. Silent modele tu konon

11:03 PM  
Blogger JoKontan said...

Madam Oody,

Beh dok ?, gi kijer sambeiii tu jalang-jalang..

Wooops.

(anok ghamei kena laa drive.. 8 jam pun tak mender..

10:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

Oody,

Saya gi UDIM cari pojek :-).

Bandaraya KT malang2 senyap sunyi jerk.Tak ramai oran jalang2 dok?

7 hours tu termasuk rest and food stop tapi macam Jo cakapler,ada syiook tengok telatah anok.Copilot mostly tidor jer.


Rgds,

KNA

12:19 AM  
Blogger OOD said...

tajuding,

kalu dia cakap 'bau' je pung boleh memulakang permusuhang, tak kesah lah bau apa pung.

Desert Rose,
nasib baik i married a N9 guy and not from Terengganu. Tapi itupung, selalu Omak cakap laing, kawang jawab kaing.

Maing kaing laing laing!

Jo Kontang,
hari tu jalang dengang kawang. Behhh.
jalang sorang tak behh.

Masih ENGGANG travel by road to Gganu.

Bro KNA,
oh laing lah.... kawang pegi UMT, cheramoh.
Lain kali you pay me i do cheramah promo your biz. Kaotim?

2:05 AM  
Blogger drbubbles said...

hahaha...

3:18 PM  
Blogger dith said...

Ood,

Pergi mana2 pon awak mesti ada cerita kelakar, :p

Btw, it was at that airport that Momad my son had a very2 close encounter with a ? ghost that was flapping its ? hard that he could feel the vibrating air near him eventhough he was closing his eyes, refusing to see whatever it was.:p.

1:30 AM  
Anonymous Ely said...

hey stranger...how're u doing? miss u to pieces!

wanted to invite u to my blogshop...just a trial run for plan B during this recession times hehehe.

come take a browse when u have the time...huggs

http://elysindulgence.blogspot.com/

7:36 AM  
Anonymous cl said...

hahahah lame doh dok balik ganu.... tp lame2 dok luor dok cakak ganu, skali skala balik, rasa org dinung cakak pekat giler**matilah si tenggang!!!**

3:16 AM  
Anonymous anasalwa said...

Ood,
I think that lady cop in Trengganu will be fine in Boston because the Bostonians said, "pawah" when they mean power :))
And I suppose it wasn't the first time you relapsed when you 'mabuk kaing' at Pasar Payang,eh?

5:05 AM  
Blogger OOD said...

dr B,
hehe..
oh, watched Patch Adams hari tu and thought of you.

dith,
REALLY? i dont ever want to encounter any 4D creatures, whether they flap anything at all or not. DOWAN. Ye ke? Dont tell me i must avoid the airport because then it means i have to travel by road again?! Oh no!!

Ely!!!!!
i miss those free-er days when i did nothing the whole day but blog and bloghopping - and get paid for it too!
will visit you, OF COURSE.

cl,
woih, tenggang boleh jadi batu bersurat wo..

anasalwa,
that was actually my first time in pasar payang! Mabuk kepayang.
Hehe.. Bostong nung?

11:35 PM  

Post a Comment

<< Home