Tuesday, February 03, 2009

Kelu

2 minggu lepas pegi jumpa dentist dekat PJ. Dia grad dari UK. Pengalaman dah banyak tahun. Doktor perempuan tinggi lampai, longan togap - nampak macam boleh harap lah untuk mencabut geraham bijak nan degil.

dah makan? dia tanya.
masa tu dalam pukul sablas. kenyang lagi. sarapan dah, lunch belum.
tak apa lah, dia kata.
buat ni kejap je, dalam setengah jam paling lama, pukul 4 nanti boleh makan lah.
ok, takde masalah.

duduklah di persada kebesaran tu.
kerusi direbahkan. lampu dinyalakan.
nengok meja sebelah tu dah penuh dengan segala perkakas, berkilat surgical grade.

dia jengah jengah kat dalam mulut, godegode sikit, lepas tu suruh bangun makan panadol dulu.
baring semula, dia pon injek bius.
dan operasi pon bermula.
potong.
godegode.
gerudi.
godegode.
potong lagi.
cuba tarik. tak maun.
gerudi lagi.
macam tu lah berterusan.
sudahnya misi diarahkan bukak laci. keluar perkakas baru.
tarik ke kanan, nak tercabut rasa sendi rahang belah kiri. yang belah kanan tu dah kena bius so tak rasa lah.
tak maun jugak.
gerudi.
potong.
mintak misi cari perkakas baru.
tak maun.

oklah dentist tu kata. dah lama sangat awak bukak mulut. rehat lah kejap.
saya pon dapatlah tutup mulut rapat-rapat sambil menggosok sendi rahang yang sakit digodam.

dapat rehat lima minit, sambung semula.

macam tadi tu lah. cuba tarik sudut capah segala, susahnya nak keluar.

rasa masa bersalin dulu macam lagi mudah, lagi tak sakit.

bila akhirnya gigi berjaya dikeluarkan, lebih sejam dah berlalu. jahit tiga jarum. masa nak jahit yang keempat tu, saya beradoi jadi dia tak sampai hati nak teruskan. sakit wo.

sebab dentist taknak bagi painkiller atau antibiotik atau ubat to reduce swelling (because u are lactating, she said), dia injek bius extra sikit. kebas sampai ke telinga dan leher.

apa pon tak rasa. sampai lah petang.

dalam pukul 4 tu memang dah lapar lah. namun toksahkan nak makan, nak minum pon tak buleh. telan air pon sakit. sampai banyak hari masih sakit.

semalam baru bukak jahitan. setelah 11 hari.

hari ni mulut masih tak boleh bukak sepenuhnya.

hilang deria rasa? deria nak bercakap pon hilang. deria nak blog pon padam.

Photobucket
ni gambar sehari selepas operasi. tak tau lah dentist tu cabut gigi menggunakan kaedah perubatan atau dia main tumbuk pipi je.

19 Comments:

Blogger Justiffa said...

Pls take care OOD..kesian akak tenguk *hugs* Dentist visits are NOT something i look forward to :(

4:41 PM  
Blogger Nazrah Leopolis said...

ya rabbi bongkak eh pipi. makan ice cream boleh?

7:32 PM  
Blogger tajudin said...

kesian tengok mu ni.

den kabor dah, mu pi la jumpa mak sedara den kat smileshop (hartamas).

ok, copek sembuh nooo...

8:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Oody,

Ini yang seriau nak buat appointment untuk root canal.

I had a terrible experience in 1980with a Myanmar Dentist in my school clinic.It was so painful I had to let the feeling be known by uttering some unmacho noise so much so that Sue Cantik who was next in line went back to classroom.


Rgds,

KNA

9:38 PM  
Blogger Desert Rose said...

KAkak...

Aiyohh itu bukan macam pic org baru cabut gigi, kalau takdak caption mg la I ingat tu mangsa keganasan rumah tangga ..

Sian kat u, take care and have a gud rest

9:40 PM  
Blogger Kak Teh said...

kesiannya...dia cabut gigi ke dia buat apa? tak complain?

12:08 AM  
Blogger Lys said...

Alamak, kesiannyer, kumuh la byk2 ngan air garam yer

12:18 AM  
Anonymous iKe said...

ood,

saya turut simpati.
kalau dah mcm ni apa kata di reversekan godegode gerudi, mana tahu cepat sembuh bengkak tu. :)

walaubagaimana pun kalau bengkak dan sakit, best to cover dengan antibiotics. not all antibiotics tak sesuai sewaktu lactating. kan newborns yang ada masalah pun diberi antibiotics yang sesuai.
mulut kita kan banyak kuman dan in long surgical procedures, resiko bacterimia lebih tinggi. semoga cepat sembuh dan bersabar dengan ujian ALlah.

6:37 AM  
Blogger dith said...

Ood,

Saya pon KELU!!

Ikelah and I can't help laugh our heads off reading your entry!

Eh, betul ke you jumpa dentist? Ke Dokmoh? :-p

6:57 AM  
Blogger ligo said...

OUCH! It's very bad the swelling/bruising.

macam tak pro je the dentist...

9:28 PM  
Blogger JoKontan said...

Madam Oody,

Ouch !. That looks terrible.


1. Now i know where's the deria blog padam come from..:-(

2. Mak Tiga kena inject, Tiga tak stone ker ?

Get Well soon.

4:34 PM  
Blogger Tigress said...

Dear Ood,

Oh no... Just found out. Ouchy! U look so victimised. Chin-up, Ood. (Try?) Kekuatan gigi anda shows the fighter spirit in you. Up the bubur nasi & marmite, stir the fight in u, then lets go n give the dentist a bad time. I'll flex my muscles in the mean time.

6:51 PM  
Blogger AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam Odd...

Siannnnnyaaaaa!...rasanya by now dah ok kot?...teruk betulkan?...isyyy...buat AY rasa seram nak jumpa dentist.

9:38 PM  
Blogger shidah said...

your swell is too much....hopefully semua deria dah recover....

11:56 PM  
Blogger Jeritan Rakyat Marhaen said...

Wowowowow.... iskkkk... takutnye. Camne berani sangat nih...

12:48 AM  
Blogger OOD said...

kak justiffa,
I absolutely most definitely dont like dentist visits either!
Thanks.

*hugss*

Nazrah Polis,
Tolan airliyo pon sikso. ado 24 jam gak eh pipi botokap ais.

Tengku Kudin,
Itu lah sorik ghaso ati ni ah. Gigi last sok, poie jumpo mak sedagho kau, yo?

Bro KNa,
i thiNK dENTAL SURGER CAN mAKE ANY GUY GO WEAK WITH SOUND EFFECTS. mACHONESS REMAINS INTACT. SUE CANTIK SPECIAL CASE.

aPAHAL FONT TAK MAU KECIK PULAK NI, I AM NOT SHOUTING AT YOU, OK?

8:01 PM  
Blogger OOD said...

Desert Rose,
memang people gave me and Yamtuan dirty looks like he was a wife-bashing hubby and me the idiotic-doormat. So we walked closer, holding hands - only made them give us even dirtier looks!

kak teh,
i complained and she asked me to go see a GP, i could be haemophilic she said. Memandaimandai je....

lys,
dah, dah okay dah. berkumur sudah, berkumuh pon sudah!

ike,
hey, how are you?

what i didnt story there is that, a day after surgery after my cheek dah double in size and blue-black like that, i actually visited a GP - couldnt tahan.
She prescribed me antibiotics, painkillers and something to reduce the swelling.

Aaahhh, she made me happy, i would be 'senyum sampai telinga' if i could.

dith
gelakkan eh? sakit tau.. :P

ligo,
doesnt look like she did a good job, does it? swelling expected, not the bruise though!

Bro Jo,
i promise you, boleh buat statutory declaration - sakit.
Tiga was perhaps stoned, but i was too much a goner to pay attention, hehe... such bad mom!

8:43 PM  
Blogger OOD said...

Tigress,
you will flex your muscle in the mean time? good. and i hope you do it in a mean way. We go bash her up, wooohooo... sampai all her picket fences go loose? when it comes to fights, i can always count on you, cant i?

auntie yan,
dah baik dah, belum lah boleh makan ketam, tapi lemak kambing dah boleh kunyah lah :)
jangan pegi dentist, jangan jangan jangan!!

shidah,
dah okay dah. makan dah sedap dah.
Serik you!

Rakyat Marhaen,
kita anak sojar, mestilah berani
tapi kita anak mak, tak tahan sakit.

8:56 PM  
Blogger Jeritan Rakyat Marhaen said...

Odd,
Anak Sojar pun klu dah biru camtu.. he he he..

Err adakah ini satu muslihat supaya anda tidak perlu memandu?

11:26 PM  

Post a Comment

<< Home