Wednesday, July 13, 2005

Al hadith

There are more sunnah nabi-(s) to follow than just the one about having four wives. Thought of sharing one hadis here (hint hint to Yamtuan).

Aswad ra berkata bahawa ia bertanya kepada Aisyah, katanya, "Apakah yang diperbuat Nabi dalam rumah?" Jawab Aisyah, "Baginda juga melakukan kerja rumah, menolong isteri baginda. Dan apabila waktu solat tiba, baginda pergi solat."
s.bukhari I::adzan.

------------Narrated Al-Aswad bin Yazid: I asked 'Aisha "What did the Prophet used to do at home?" She said, "He used to work for his family, and when he heard the Adhan (call for the prayer), he would go out."-----------------

7 Comments:

Blogger Ely said...

abt the 4 wives. hehehe, thats the only one which seemed to be vital for men kan kan kan?

7:55 PM  
Blogger hana_kirana said...

Tang yang ni laju jer ikut sunnah nabi. Tang ibadat suma, hmmmphh.... (malas nak cakap) :)

8:07 PM  
Blogger OOD said...

Ely & Hana,
padahal there are many more 'easier' sunnahs to follow. Nak ada 4 rumahtangga, tapi kat all rumahtangga, pegang penyapu pon tak pernah! Toksah cerita amal ibadat lah, simple good manners pon tak tentu ter-ikut.

Shame on them/us!

9:05 PM  
Blogger born-again drama queen said...

Tu lah...lelaki ni masih nak kata kita kaum hawa ni berfikiran pendek....

10:06 PM  
Anonymous hartini said...

heheheee part sunnah ni, baiknye frame it up and put on the wall :D

11:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

are we starting a men bashing session here? well...apalagi, jawab jawab..cak pong cak pong..

12:42 AM  
Blogger OOD said...

Nefertiti,
but they think kita bristle up tak menentu when it comes to polygamy issues! Ada sebab God makes it halal, ada syarat too..

hartini,
you know there are many thousands of hadis, many riwayats, but yang popular cuma very few. Top on the list is polygamy. Haha

Anonymous,
tak lah nak bash them. Kalau can make my hubby sama2 ke dapur dah best dah...

1:08 AM  

Post a Comment

<< Home