Thursday, June 28, 2007

Garam Gula Duka Bahagia

(Garam Gula Duka Bahagia adalah tajuk novel tulisan Johnny Ong dan diterjemahkan oleh Adibah Amin. Published by Pesaka Press, 1980. )
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Beberapa hari lepas, Yamtuan tanya, 'you are always so busy at work and coming home late. Are we still number two in your life or have we slid down further?' Big ouch, wound kasi rub baikkk punya dengan salty salt.
Garam.

Rakan sekerja bergurau dengan saya hari tu. Dia kata saya tak layak untuk diraikan pada Hari Ibu sebab saya hanya ibu part-time. Bergurau. Tapi makan dalam. Low-blow, mannnn..
Garam.

Suatu hari baik bulan baik, Dot kata amma dia ni laaaagi cantik dari Barbie Doll. Bayangkan lah tu, bukan Barbie Doll tu dah perfect beauty ke? Malahan lagi cantik dari Siti Noniza (her pelat way of saying Datin K's name). Perhhh....rasa macam The Bomb!
Gula.

Sewaktu sedang menunggu LRT, ada seorang budak datang pada saya. Dia tanya jika nama saya ialah 'Beautiful, because you are." Hehe.. what a lame-lame pick-up line. Tak original langsung! Saya ketawa seburuk-buruk ketawa sampai keluar air mata. Bila saya beritahu dia, nama saya ialah 'Ibu-Beranak-Dua-Yang-Berusia-37 tahun,' dia cepat-cepat mintak maaf. Dia baru 4th year student di UIA. Masa dia lahir dulu, saya boleh tukar lampin dia. Hehehe.. Rasa muda, beb.
Gula.

Sejak sebulan lepas, semua kami risau sebab doktor di hospital Kluang dah keluarkan surat untuk Mak bawak ke hospital Terendak. Surat tu kata, Mak perlu di pasang 'tapak' sebab Mak dah perlu mula dialisis. Bulan 8 janjitemunya.
Duka.

Mulai hari ni sehinggalah Ahad nanti, saya akan terkurung di dalam workshop di Seremban. Habis lah rugi weekend dan 'family day' yang hanya ada 2 hari dalam seminggu. Minggu depan pula saya akan outstation ke Sarawak dan lepas tu, Sabah. Yamtuan disapproves dan saya tak salahkan dia. Sigh. Nampaknya, dah tiba masa untuk letak surat resignation. Dah tiba peringkat kena buat pilihan rasanya ni. Pagi ni buat surat, petang nanti saya letaklah dalam tray boss. Sigh.
Duka.

Dalam pada banyak ambik garam dan gula, dalam pada kehadiran duka yang sekali sekala, masih ada banyak sebab untuk bersyukur.
Bahagia.


Orang Sibuk Asia,
Oodie Doll
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

10 Comments:

Blogger Roti Kacang Merah said...

alah, i really loike this entry.

come to think of it, tis the best way to remember your blessings... by listing down the gulas and garams :-)

12:17 AM  
Anonymous KNA said...

Ood,

C'est la vie? One has to make a choice.

All the best to you.

Rgds,

3:48 AM  
Blogger Hjh Esah Jolie said...

I remember that book....when I was so young, and my father bought it for his mini library.Menyesal tak baca...(I was only 7 when the book keluar..)

Nice entry.

2:29 PM  
Anonymous Nefertiti said...

oodie darling,
family first, love...family first..you have a million other talents that allow you to work from home.
things will be better, just have faith in Allah.

hugs.

3:52 AM  
Blogger noha chomel said...

kak ood, all the best ya!!

6:17 PM  
Blogger Ely said...

gurl, i have not spoken nor chat with u in ages....and ages i mean.

hope to see u around soon.

miss ya!

8:37 AM  
Blogger OOD said...

roti kacang merah,
innit? How can i not still be bahagia?
And ooooh, i am so very envious of that cat. Lepak big time aah? Come August, i will lepak laidet osso.


kna,
Truth be told, i am nerrrrrvous like mad. Thanks.

hjh esah jolie,
buku tu best. trials and tribulations of a chinese family. So simple and everyday-life kind of thing and told so very honestly. I have the bookkkkk....

nef,
million other talents? i sure hope i do have one, to help me make ends meet. Thanks for always reminding me, nef.

noha deknonnnn!
thankyouuuu. Oit, boling alumni at alamanda tak jadik, ingatkan bisa ketemu disana..

ely,
and you know i sayang you. I saw you online now also shy shy nak say hi. Glad you came by. I visited you always, beautiful baby you have. Make me wanna go make one too! Wait there, i meet u at your tagbox ok?

11:40 PM  
Blogger ruby ahmad said...

Hi Ood,

Garam Gula Duka Bahagia...ahh..all of us have liberal doses of each. Sometimes no1 more than no2 and on and on. The permutation is endless, but one thing I know and I have spread the word religiously that at the end of the day, God is fair to everyone.

Many don't understand this when I told them so, my freinds la! Ha ha. I added and explained that is only because we only bother to see and measure material. People do not know how to measure the intagibles like bershukor, happy, tenang, menerima keadaan dengan baik, so on and so forth. So you see, Life is fair...

Wah! My dear, you gonna be lepakking big time eh? Ok. We boleh do coffee sometime. Take care dear.

12:11 AM  
Blogger dith said...

Hehe,

Ood,

I remember not too long ago you blogged about resigning and taking care of mak. Now, you're doing just the same, only this time it's for Yamtuan and the 2 kids.

Btw, betul ke ada barbie pakai tudung? hehe

7:25 AM  
Blogger OOD said...

Ruby!
and i feel we are always too busy hoarding on the tangibles that we seldom have time to appreciate the untangibles..
and you, the woman i am envious of her wisdom, must do kopi-mahai with me one day very very soon. Ya?

DITH in da house!
i dont seem to have jodoh yang panjang with work, yes? one wonders why.. hmmm... but one doesnt wonder for too long, considering how impulsive an ood can be.

and betul, ada barbie halal.. tak tipu!
hehe...

9:19 AM  

Post a Comment

<< Home